Nepečené

Panna cotta s karamelovou omáčkou a ovocem

Suroviny

  • 500 ml šlehačky
  • 50 g cukru
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 3 lžičky práškové želatiny
  • 45 ml vody

Karamelová omáčka:

  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1/4 hrnku šlehačky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Čerstvé ovoce:

  • borůvky
  • maliny
  • ostružiny
  • jahody

Postup

Šlehačku s cukrem dáme ohřát dokud se cukr nerozpustí. Potom přidáme vanilkový extrakt. (Nebo lusk, který vyškrábeme a spolu s luskem dáme do ohřáté smetany a necháme 30 minut odležet. Poté vyndáme lusk a smetanu znovu ohřejeme a odstavíme).

Do hrníčku dáme studenou vodu a dáme do ní želatinu. Necháme 5- 10 minut stát. Pokud máme plátkovou želatinu, necháme ji nabobtnat v půl litru studené vody 5-10 minut a želatinu následně vyndáme a dáme do smetany.

Vodu s želatinou pak nalijeme do smetany a asi 2 minuty mícháme. Směs nalijeme do misek a dáme chladit na alespoň 4 hodiny.

Omáčka: Hnědý cukr se smetanou ohřejeme, dokud se cukr nerozpustí. Poté odstavíme a přidáme extrakt a skořici a necháme vychladnout. Vychladlou omáčkou pak poléváme vychladlou panna cottu.

Panna cotta s karamelovou omáčkou a ovocem