Koláče

Drobenkový švestkový koláč

Suroviny

  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g cukr krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 300 ml mléko
  • 200 ml olej
  • 1,5 lžička citronová kůra
  • máslo a hrubá mouka na vymazání plechu

Dále:

  • 1 kg přepůlených vypeckovaných švestek
  • 2 hrnky drobenky – máslo, cukr, mouka
  • skořice mletá

Postup

Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme zbylé ingredience, dobře promícháme a těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme v připraveném plechu. Těsto poklademe připravenými švestkami, posypeme skořicí dle chuti (není nutná) a drobenkou užmoulanou z cca 100 gramů másla, 150 gramů cukru a 140 gramů mouky. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dorůžova na cca 40 minut, vyzkoušíme špejlí. Po vychladnutí pokrájíme a před podáváním můžeme pocukrovat.

Poznámka: Lze použít i švestky okapané kompotované.

Drobenkový švestkový koláč