Vepřové

Vepřová kýta a smetaně

Suroviny

  • 600 g vepřové kýty v celku
  • sůl
  • pepř
  • 40 g sádla
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • masový vývar
  • 30 g hladké mouky
  • 2,5 dl smetany
  • cukr
  • citrónová šťáva
  • zelená petrželová nať

Postup

Maso osolíme, okořeníme pepřem a opečeme ze všech stran na rozehřátém sádle. Maso vyndáme, vložíme nakrájenou cibuli a očištěnou nakrájenou zeleninu, přidáme koření a maso vložíme zpět, podlijeme masovým vývarem, přikryjeme poklicí, vložíme do trouby a pečeme asi 90 minut.

Měkké maso vyndáme, odstraníme koření, trochu mrkve odložíme, šťávu se zeleninou rozmixujeme. Zahustíme moukou a povaříme.

Přidáme smetanu, osladíme, okyselíme citrónovou šťávou. Závěrem přidáme do omáčky nakrájenou odloženou mrkev a drobně naseknou petrželovou nať.

Vepřová kýta na smetaně