Kachní stehna s tymiánem na šalotce a pomerančích
Suroviny
- 4 kachní stehna
- 3 šalotky
- 1 pomeranč
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
- kousek másla
- 1/2 lžičky cukru
- 1 lžička balsamika
- 1 lžíce medu
- 1 lžička tymiánu (nejlépe čerstvý)
- 1 dl červeného vína
Postup
Stehna omyjeme, dobře osušíme, ze všech stran osolíme a opepříme. Pomeranč kartáčkem vydrhneme a nakrájíme ho s česnekem na plátky a šalotku na osminky.
Pekáček vytřeme máslem, přidáme stehna, která potřeme medem, přidáme česnek, polovinu tymiánu, podlijeme vínem a vodou.
Pečeme s poklicí 15 minut na 200 C°, pak teplotu stáhneme na 110 C° a pečeme dalších, asi tak 40 minut. Během pečení vydatně přelíváme výpekem.
Po 30 minutách přidáme pod stehna pomeranče a na bok pekáče vyskládáme šalotku, kterou osolíme, pokropíme cukrem a balsamikem. Pečeme dále a přeléváme výpekem.
Jakmile se nám zdá již maso měkké, sundáme poklici a dopečeme na barvu.
Jídlo na talíři přizdobíme kouskem tymiánu a plátkem pomeranče.
Poznámka: Vhodnou přílohou jsou například bramborové šišky.
