Suroviny
- 300 g bezlepkové mouky Doves farm modrá
- 2 vejce
- cca 400 ml mléka
- pár kapek vanilkové esence
- šťáva z pomeranče
- kůra z 1/3 pomeranče
- 1 lžíce cukru krupice
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička jedlé sody
Postup
Vejce s máslem, olejem, šťávou z pomeranče, cukrem a solí vymícháme, přidáme polovic mléka a zapracujeme mouku. Dále podle hustoty těsta přidáváme druhou polovičku mléka, než nám vznikne standardní lívancová hustota. Záleží na savosti mouky. Necháme chvilku odstát.
Pánev lehce vytřeme olejem a nahřejeme. Ne rozpálit, bezlepkové těsto se rádo přichytává a rychle pálí.
Nalijeme cca polévkovou lžíci a necháme zapéct, než se začnou na vršku tvořit bublinky. Pečeme zvolna. Opatrně otočíme a opečeme z druhé strany dozlatova.
Pak už stačí potřít džemem, dát šlehačku, nebo kysanou smetanu.
Výtečná je i ovocná omáčka, kdy se dá na troše vody podusit ovoce(jahody, maliny, borůvky atd.), dosladí se a zahustí troškou kukuřičného, nebo tapiokového škrobu.
