Suroviny
- 300 g uzeného masa
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 celer
- sůl
- 20 kuliček pepře černého
- 3 bobkové listy
- bylinky
- 3 l studené vody
Na strouhání
- 50 g hrubé mouky
- 1 vejce
Postup
Mrkev a petržel oškrábejte, celer očistěte a vše nakrájejte na kostičky o zhruba stejné velikosti. Do hrnce nalijte studenou vodu, vložte do ní maso, nakrájenou zeleninu, koření a část bylinek (druhou část si nechte na závěr na posypání polévky při podávání).
Sporák zapněte na nejnižší stupeň, polévku pomalu přiveďte k varu a nechte zvolna probublávat asi hodinu a půl.
Zatímco se polévka vaří, připravte si strouhání. Hrubou mouku nasypte do mísy a přidejte k ní celé vajíčko. Důkladně propracujte a podle potřeby přisypávejte mouku. Těsto by mělo být suché, ale zároveň by mělo držet pohromadě.
Když má správnou konzistenci, nastrouhejte ho na hrubém struhadle, rozprostřete na plech a nechte chvíli vysušit.
Když je polévka hotová, vyndejte z ní uzené maso a pokrájejte ho na stejně velké kostičky jako předtím zeleninu. Vsypte strouhání.
Chvilku provařte, podle chuti dosolte nebo opepřete a podávejte posypané nahrubo nasekanými bylinkami.
