Suroviny
- 600 g vepřové kýty v celku
- sůl
- pepř
- 40 g sádla
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- 1 bobkový list
- 2 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- masový vývar
- 30 g hladké mouky
- 2,5 dl smetany
- cukr
- citrónová šťáva
- zelená petrželová nať
Postup
Maso osolíme, okořeníme pepřem a opečeme ze všech stran na rozehřátém sádle. Maso vyndáme, vložíme nakrájenou cibuli a očištěnou nakrájenou zeleninu, přidáme koření a maso vložíme zpět, podlijeme masovým vývarem, přikryjeme poklicí, vložíme do trouby a pečeme asi 90 minut.
Měkké maso vyndáme, odstraníme koření, trochu mrkve odložíme, šťávu se zeleninou rozmixujeme. Zahustíme moukou a povaříme.
Přidáme smetanu, osladíme, okyselíme citrónovou šťávou. Závěrem přidáme do omáčky nakrájenou odloženou mrkev a drobně naseknou petrželovou nať.
