Suroviny
- 500 ml šlehačky
- 50 g cukru
- 1/2 vanilkového lusku
- 3 lžičky práškové želatiny
- 45 ml vody
Karamelová omáčka:
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1/4 hrnku šlehačky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
Čerstvé ovoce:
- borůvky
- maliny
- ostružiny
- jahody
Postup
Šlehačku s cukrem dáme ohřát dokud se cukr nerozpustí. Potom přidáme vanilkový extrakt. (Nebo lusk, který vyškrábeme a spolu s luskem dáme do ohřáté smetany a necháme 30 minut odležet. Poté vyndáme lusk a smetanu znovu ohřejeme a odstavíme).
Do hrníčku dáme studenou vodu a dáme do ní želatinu. Necháme 5- 10 minut stát. Pokud máme plátkovou želatinu, necháme ji nabobtnat v půl litru studené vody 5-10 minut a želatinu následně vyndáme a dáme do smetany.
Vodu s želatinou pak nalijeme do smetany a asi 2 minuty mícháme. Směs nalijeme do misek a dáme chladit na alespoň 4 hodiny.
Omáčka: Hnědý cukr se smetanou ohřejeme, dokud se cukr nerozpustí. Poté odstavíme a přidáme extrakt a skořici a necháme vychladnout. Vychladlou omáčkou pak poléváme vychladlou panna cottu.
