Medovník s povidly

Suroviny

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 3 vejce
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • zakysaná smetana
  • povidla
  • 100 g mletých vlašských (lískových) ořechů

Krém:

  • 300 g másla
  • plechovka slazeného mléka
  • rum podle chuti

Postup

Připravíme vodní lázeň a v misce na parou rozpustíme máslo, med a cukr. Mícháme do rozpuštění, ale nevaříme. Po částečném zchladnutí vmícháme mouku, sodu a nakonec zašleháme vejce, stačí metličkou.

Připravíme čtyři archy pečícího papíru velikosti plechu a těsto rozdělíme na přibližně stejné hromádky. Každý díl těsta rozetřeme do tenké vrstvy přibližně stejného tvaru. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st. asi 7-8 minut do zrůžovění.

Z upečených plátů sundáme papír a necháme vychladnout. Po vychladnutí zařízneme kraje a z plátů uděláme stejně velké pláty. Odřezky schováme. Připravíme krém z připravených surovin, které musí mít stejnou teplotu. Krém dáme vychladit.

Každý plát potřeme tenkou vrstvou smetany, jen aby to udělalo takový film. Na to natřeme povidla a následně krém. Skládáme tak všechny pláty. Oddělíme trochu krému na pomazání celého dortu.

Odřezky rozdrolíme a smícháme s ořechy. Pomazaný dort celý ze všech stran obsypeme. Hotový dort necháme vychladit a uležet.

Medovník s povidly

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *