Bezlepkové lívance

Suroviny

  • 300 g bezlepkové mouky Doves farm modrá
  • 2 vejce
  • cca 400 ml mléka
  • pár kapek vanilkové esence
  • šťáva z pomeranče
  • kůra z 1/3 pomeranče
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička jedlé sody

Postup

Vejce s máslem, olejem, šťávou z pomeranče, cukrem a solí vymícháme, přidáme polovic mléka a zapracujeme mouku. Dále podle hustoty těsta přidáváme druhou polovičku mléka, než nám vznikne standardní lívancová hustota. Záleží na savosti mouky. Necháme chvilku odstát.

Pánev lehce vytřeme olejem a nahřejeme. Ne rozpálit, bezlepkové těsto se rádo přichytává a rychle pálí.

Nalijeme cca polévkovou lžíci a necháme zapéct, než se začnou na vršku tvořit bublinky. Pečeme zvolna. Opatrně otočíme a opečeme z druhé strany dozlatova.

Pak už stačí potřít džemem, dát šlehačku, nebo kysanou smetanu.

Výtečná je i ovocná omáčka, kdy se dá na troše vody podusit ovoce(jahody, maliny, borůvky atd.), dosladí se a zahustí troškou kukuřičného, nebo tapiokového škrobu.

Bezlepkové lívance

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *